Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ψυχολογία της γάτας

 

Πολλές φορές έχει τύχει να κοιτάμε τα γατάκια μας και να αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να κάνουν τόσα αστεία και σύναμμα εντυπωσιακά πράγματα! Πως είναι δυνατόν να μας ξετρελαίνουν ακόμη και με τις σκανταλιές τους, και πως είναι δυνατόν να τα αγαπάμε τόσο πολύ όσο τίποτα άλλο στον κόσμο! Και πράγματι, αυτά τα μικρά φουντωτά ή κοντότριχα αιλουροειδή έχουν καταφέρει να καταλάβουν την πρώτη θέση στην κάρδια των γονιών τους! Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα σχετικά με την ψυχολογία των μικρών τετραπόδων, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε πιο εύκολα όλα αυτά τα περίεργα, όπου λίγο - πολύ όλοι θα έχουμε παρατηρήσει στις μικρές μας γατούλες.


Σύμφωνα με έρευνες, αποδείχτηκε πως οι γάτες είναι η αιτία για την εξαφάνιση του άγχους σε πολλούς ιδιοκτήτες αυτών. Οι άνθρωποι όπου ζούσαν έστω και με μια γάτα ήταν πιο χαλαροί, ευδιάθετοι και ψυχικά απαλλαγμένοι από ψυχολογικές παθήσεις, από ότι όσοι δεν είχαν γάτες. Οι κάτοχοι έστω και μιας γάτα ήταν απαλλαγμένοι από τα αρνητικά συναισθήματα. Σημαντικό ρόλο στην διαφορά αυτή παίζει το χαρακτηριστικό γουργούρισμα της γάτας που θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως ο ήχος είναι χαρακτηριστικός όπως το νερό που βράζει. Ένας ήχος χαλαρωτικός για τον ιδιοκτήτη της γάτας, ηρεμιστικός και ευχάριστος. Ο λόγος του γουργουρίσματος αυτού δεν έχει εξακριβωθεί αν και πολλοί θεωρούν πως η γάτα γουργουρίζει από ευχαρίστηση. Παρόλα αυτά το χαρακτηριστικό αυτό γουργούρισμα έχει παρατηρηθεί και σε γάτες όπου φοβούνται ή πονάνε. Έχει ακουστεί μια άποψη η οποία θέλει την γάτα να γουργουρίζει λόγο υπεραιμάτωσης της κύριας αρτηρίας, η οποία οδηγεί πίσω στην καρδιά. Το μόνο σίγουρο είναι πως μπορεί κανείς να αποδώσει σωστά το γουργούρισμα της γάτας του, ανάλογα με την στιγμή κάθε φορά όπου αυτή γουργουρίζει.


Οι γάτες, οι οποίες ζουν με τον άνθρωπο θεωρούν πως ζουν σε έναν κόσμο όπου επικρατεί το είδος τους. Νομίζουν πως κι ο άνθρωπος είναι γάτα, σε αντίθεση με τον σκύλο, ο οποίος θεωρεί πως ο ίδιος είναι άνθρωπος. Για τον λόγο αυτό οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες στην συμπεριφορά τους από ότι οι σκύλοι, ή τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου. Οι γάτες θεωρούν φυσικό να ανεβαίνουν στους καναπέδες και τα έπιπλα, να κοιμούνται στο κρεβάτι δίπλα μας και να μπλέκονται συχνά στα πόδια μας. Γιατί οι οικόσιτες γάτες βλέπουν τον κόσμο σαν μια τεράστια γατόπολη, όπου ακόμη και ο άνθρωπος ανήκει στην κατηγορία των αιλουροειδών, με μοναδική διαφορά πως οι γάτες βλέπουν τον άνθρωπο ως «γονιό» τους.


Παρόλα αυτά οι γάτες δεν ταυτίζουν τις συνήθειες τους με αυτές του ιδιοκτήτη τους. Οι γάτες μπορεί να είναι παχύσαρκες ή όχι, χωρία απαραίτητα κι ο ιδιοκτήτης τους να έχει τα ίδια με αυτές χαρακτηριστικά. Αντίθετα βλέποντας έναν υπέρβαρο άνθρωπο θεωρείτε από την ψυχολογία αναμενόμενο να έχει έναν υπέρβαρο σκύλο. Οι γάτες θεωρούν τον εαυτό τους ανεξάρτητο, ακόμη κι αν αγαπάνε πολύ τον ιδιοκτήτη τους. Πάντα θα λάβουν μόνες τους αποφάσεις σχετικά με το πότε θα φάνε ή θα κοιμηθούνε, ή θα παίξουν…
Έτσι και ο κάθε ιδιοκτήτης γάτας θα πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία της. Αυτό δεν σημαίνει πως θα της επιτρέπει να τριγυρνά στους δρόμους. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να σεβαστεί πως η γάτα δεν είναι σαν το σκύλο, αλλά λόγο της φύσης της θα θελήσει να σκαρφαλώσει στα έπιπλα, να κυνηγήσει τα κορδόνια των παπουτσιών και να επιλέξει μόνη της πότε θα ξεκουραστεί ή θα φάει. Και πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως η γάτα η οποία ζει οικόσιτη, δεν έχει ανάγκη να τριγυρίσει στον δρόμο. Δεν γνωρίζει τι είναι ο δρόμος ούτε και τους κινδύνους αυτού. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να αφήνουμε έξω τα γατάκια μας διότι πιθανόν να τους συμβεί κάτι κακό εκεί έξω… για τις γάτες ο κόσμος είναι ο χώρος όπου ζουν. Το σπίτι όπου μεγαλώνουν κι αυτό το έχουν επιλέξει με βάση την ανεξαρτησία τους.


Οι γάτες σύμφωνα με έρευνες έχουν καταφέρει να αναπτύξουν δεσμούς αγάπης και να δεθούν συναισθηματικά με τους ιδιοκτήτες τους. Οι γάτες μπορεί να κάνουν πράγματα απίστευτα για να τους τραβήξουν την προσοχή, μπορεί να φέρονται περίεργα ή εκδικητικά ώστε να δείξουν την ζήλια τους. Γιατί τα μικρά αυτά πλασματάκια νιώθουν και με τον καιρό αγαπάνε τους ανθρώπους που τις φροντίζουν. Αν δεν ένιωθαν θα άφηναν το σπίτι τους ή δεν θα άφηναν τον άνθρωπο να τις αγγίξει ή θα ήταν επιθετικές και άγριες. Αντίθετα οι γάτες αποζητούν την ανθρώπινη παρουσία και για τον λόγο αυτό σκαρφαλώνουν στα πόδια του ιδιοκτήτη τους και επιλέγουν να κοιμούνται δίπλα του.
Η προσωπικότητα της κάθε γάτας είναι διαφορετική και βασίζεται σε 4 μοντέλα – πρότυπα σύμφωνα με μελέτες. Υπάρχουν οι δραστήριες, περίεργες έξυπνες και κοινωνικές γάτες, οι επιθετικές και κακόκεφες, οι φοβιτσιάρες και ντροπαλές και οι συναισθηματικές, φιλικές, προστατευτικές γάτες. Τα χαρακτηριστικά αυτά των γατών υπάρχουν και στην ανθρωπομορφολογία, και εξαρτώνται κάθε φορά από την αντιμετώπιση της γάτας μέσα στο πλαίσιο της παρουσίας του παράγοντα άνθρωπος.


Οι γάτες συνηθίζουν επίσης να τρίβουν το κεφάλι τους στα έπιπλα, ή ακόμη και πάνω στον άνθρωπο. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία οι γάτες εκκρίνουν μια ουσία – άοσμη για τον άνθρωπο - πίσω από τα αυτιά οι οποία τις βοηθά να «σημαδεύουν» τα πράγματα που θεωρούν ιδιοκτησία τους. Πολλοί θεωρούν πως η πράξη αυτή γίνεται διότι αποζητούν χάδια. Η πραγματικότητα είναι όμως πως πρόκειται για μια λειτουργία βασισμένη στο ένστικτό τους.
Πολλές φορές μπορεί να δει κανείς το γατάκι του να πιπιλάει πράγματα. Είναι κάτι που μπορεί να οφείλεται ή στον πρόωρο απογαλακτισμό του, ή στο ότι βαριέται… σκοπός στην προκειμένη περίπτωση είναι να το βοηθήσουμε να ξεπεράσει την συνήθεια αυτή δείχνοντάς του νέα παιχνίδια για να μην πλήττει!
Επίσης αν δει κανείς την γάτα του να σκαρφαλώνει στην κορυφή της βιβλιοθήκης του μην εκπλαγεί!!! Είναι μια φυσιολογική αντίδραση διότι στις γάτες αρέσουν τα ύψη. Νιώθουν ασφάλεια και μπορούν να ελέγχουν τον χώρο τους.



Λόγο της ψυχολογίας της γάτας, υπάρχουν και κάποιοι πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να του κάνουμε αυτά είναι τα ακόλουθα:

· Ποτέ δεν τους αφαιρούμε τα νύχια. Παρεμβαίνουμε στην φύση τους και πιθανότατα να τους προκαλέσουμε πρόβλημα συμπροφοράς.
· Δεν προκαλούμε ένταση στην φωνή μας, ΄’η δυνατή μουσική. Η γάτα θα αντιδράσει με άσχημο τρόπο, ίσως γίνει νευρική, και σίγουρα θα προκαλέσουμε ζημιά στα τύμπανά της.
· Δεν αφήνουμε ποτέ μικρά παιδιά με γάτες
· Δεν τις κλωτσάμε γιατί πέρα από το γεγονός πως ίσως τραυματιστούν προκαλούμε στις γάτες κάτι που δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.
· Δεν πρέπει να τις κάνουμε μπάνιο γιατί μπορούν να καθαριστούν και μόνες τους.


Φωτογραφίες Μαρία-Γωγώ Ραγκούση

1 σχόλιο:

  1. οι γατες ειναι καλυτερα απο ανθρωποι..κ εξαρτατε πως τισ μεγαλωνεις....ειδα 2 λεθκες στις φοτο σας...ισως ειναι οι δικες μου που χαθηκαν...πριν2 χρονια..τοτε δεν ηξερα πολλα για αθτεσ..οι τωρινεσ μου ομως....ευτυχως δεν φευγουν κ καταφεραν να κανουν οικογενεια..τισ λατρευωωωωωωωωωωωωωωωωωωω..κ αν μπορουσα να εβλεπα κ τισ παλιες..θα ηθελα να ξερω απλα..οτι δεν κακοπεσαν...κ μεγαλωνουνμε αγαπη...............εχοντας καποιον να τις φροντιζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή