Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Οι γάτες ΔΕΝ κάνουν κακό στα παιδιά.


  


Είναι κρίμα και άδικο να υπάρχει τόσο μεγάλη σύγχιση γύρω από τις γάτες και το τοξόπλασμα. Είναι ακόμα πιο άδικο να ξεφορτώνεται κανείς το κατοικίδιο γατί του, επειδή απέκτησε παιδί. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τι ισχύει για το τοξόπλασμα και πώς κολλάει. Θα σας παρακαλούσα, αν είσαι πραγματικά ζωόφιλοι να δώσετε τις παρακάτω πληροφορίες σε όσους φίλους σας περιμένουν ή έχουν ήδη παιδιά και σκέφτονται να “σουτάρουν” τα γατιά τους για να μην πάθουν κακό…


Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που τίθενται στους κτηνιάτρους από τους ιδιοκτήτες μικρών ζώων, είναι σχετικά με το τί ειναι το τοξόπλασμα, πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο, κλπ.
Το τοξόπλασμα είναι ένας μικροοργανισμός παγκόσμιας εξάπλωσης. Δεν εξαιρείται φυσικά η χώρα μας, που θεωρείται ότι το 40% του πληθυσμού, σε κάποια φάση της ζωής του, μολύνθηκε από το τοξόπλασμα.
Πώς είναι δυνατόν να μολυνθεί κανεις; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το τοξόπλασμα είναι κατά κάποιο τρόπο ένα παράσιτο του πεπτικού σωλήνα του γατιού. Με τα κόπρανα του γατιού, εξέρχονται στο περιβάλλον τα αυγά του τοξοπλάσματος. Το γατί καθώς πλένεται, γεμίζει το τρίχωμά του με αυτά. Όπου πάνε οι τρίχες του γατιού αυτού μολύνουν το περιβάλλον.
Το περιβάλλον βέβαια μολύνεται και με τα κόπρανα του γατιού (χώμα, νερό,κλπ).
Τα αυγά αυτά, για να μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, χρειάζονται χρόνο 3-5 ημερών, μετά την έξοδό τους από το έντερο του γατιού στο περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή το γατί γλύφεται συνέχεια, δεν προλαβαίνουν τα αυγά που είναι πάνω στο τρίχωμά του να γίνουν μολύνουσες μορφές, γιατί εν τω μεταξύ, τα έχει καταπιεί. Έτσι, το χάιδεμα ενός μολυσμένου γατιού, δεν είναι ο βασικός τρόπος μόλυνσης του ανθρώπου.

Οι βασικοί τρόποι μόλυνσης του ανθρώπου είναι:
Η επαφή με τα κόπρανα της γάτας και το μη πλύσιμο των χεριών στη συνέχεια.
Η κατανάλωση άπλυτων φρούτων και λαχανικών.
Το πιόσιμο νερού από πηγές με λιμνάζοντα νερά.
Η δουλειά στα χωράφια, στον κήπο και το μη πλύσιμο των χεριών στη συνέχεια.
Όταν ο άνθρωπος καταπιεί τα αυγά του τοξοπλάσματος:
Τα αυγά εξελίσσονται στο έντερό του και στη συνέχεια μετακινούνται προς τους μύες όπου και εγκαθίστανται σαν κύστεις χωρίς να προκαλούν συνήθως πρόβλημα. Η τοξοπλασμάτωση στον άνθρωπο είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μία ασυμπληρωματική ή αλλιώς μία αφανής λοίμωξη. Όταν προκαλεί συμπτώματα, αυτά μοιάζουν με τα συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, μίας ίωσης που προσβάλλει τους ανθρώπους.(πονοκέφαλος, διόγκωση λεμφογαγγλίων, πυρετός, κλπ.).
Η ασυμπτωματική αυτή λοίμωξη και τοξοπλασμάτωση, κάτω από ειδικές συνθήκες αναζοπυρώνεται και συνυπάρχει σε άλλες παθολογικές καταστάσεις στον άνθρωπο.
Ξεχωριστό πρόβλημα, εξ’ου και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ιδιοκτητών γατιών και του κοινού γενικότερα, αποτελεί η τοξοπλασμάτωση στις έγκυες γυναίκες.
Κατ’αρχήν, μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν αυτές που δεν έχουν προσβληθεί, γιατί αυτές που έχουν προσβληθεί σε κάποια φάση της ζωής τους, πριν κυοφορήσουν, έχουν αντισώματα και πιθανή νέα προσβολή-μόλυνση την αντιμετωπίζουν επιτυχώς σε αντίθεση με τις πρώτες. 
Η μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα όταν συμβεί κατά το πρώτο τρίτο της, τα οποία μπορεί να είναι αποβολή (συνήθως) ή γέννηση παιδιών με διάφορα νευρολογικά ή οφθαλμολιγικά προβλήματα.
Σήμερα φυσικά, ο προγεννητικός έλεγχος έχει περιορίσει αυτά τα προβλήματα, δεν παύει όμως η πρόληψη να είναι η καλύτερη “λύση”.

Πώς μολύνονται οι γάτες:
Με τον ίδιο τρόπο που μολύνεται ο άνθρωπος μολύνονται και τα ζώα με τελική κατάληξη τη δημιουργία κύστεων μέσα στις σάρκες τους. Τα γατιά μολύνονται τρώγοντας τέτοιες ωμές σάρκες και κλείνει και αυτό που λένε, βιολογικός κύκλος του τοξοπλάσματος.
Συμπέρασμα:
Όταν μια γάτα δεν τρώει ωμά κρέατα, δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει τοξοπλασμάτωση. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί τρώγοντας όχι καλοψημένο κρέας επίσης. Ακόμα και οι χειρισμοί ενός άψητου κρέατος στην κουζίνα μπορούν να μολυνουν εναν άνθρωπο. Δεν πρέπει να λησμονήσουμε επίσης την δυνατότητα μόλυνσης του ανθρώπου κατά τη διάρκεια των μεταμοσχεύσεων οργάνων.
Πολλοί λοιπόν οι τρόποι μετάδωσης του τοξοπλάσματος στον άνθωπο και κατά συνέπεια οι κίνδυνοι που διατρέχει. Από τις γάτες όμως εάν τρέφονται με ψημένα φαγητά ή με φαγητα του εμπορίου, τότε οι κίνδυνοι είναι ανύπαρκτοι.
Τρόποι προφύλαξης:

Πλύσιμο χεριών, φρούτων,λαχανικών. Να μην πίνουμε νερό από λιμνάζοντα νερά. Για τις έγκυες ιδιαίτερα, να φορούν γάντια όταν δουλεύουν σε χωράφια-κήπους και όταν χειρίζονται το άψητο κρέας στην κουζίνα, καθώς επίσης και όταν καθαρίζουν δοχεία υγιεινής των γατιών.


 Το κείμενο είναι από το mycat.e-steki.gr
Φωτογραφίες Μαρία- Γωγώ Ραγκούση

4 σχόλια:

  1. Υπέροχες φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά τα όσα αναφέρονται στο κείμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γνωρίζω γυναίκα η οπόια νόσησε χωρίς να έχει γάτα. Διαβάσαμε το γιατί. Επιτέλους υπάρχει προγεννητικός έλεγχος. Ως προς τα παιδιά η κόρη μου έχει μεγαλώσει με άπειρα γατιά και στο κρεβάτι της.ΥΓ . Υπέροχες φωτογραφίες. Και το μοντέλο απίθανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο για το υπέροχο blog και για τα πολύ κατοτοπιστικά άρθρα! Επιτέλους οι γάτες δικαιώνονται!!!
    Σήφης Νιαρρρρρρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή