Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Βάλτε μια γάτα στο σπίτι σας




Είναι ανεξάρτητες, όμορφες, παιχνιδιάρες, αξιαγάπητες αλλά ζηλιάρες και δεσποτικές. Οι γάτες έχουν φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Ποια είναι αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προκαλούν τόσο έντονα συναισθήματα; Και πόσο ασφαλείς είναι οι γάτες για τον άνθρωπο;
Η σχέση γάτας - ανθρώπου είναι πολύ παλιά. Εξημερώθηκαν μεταξύ 16ου - 15ου αιώνα π.Χ και ήταν ιερό ζώο για τους αρχαίους Αιγύπτιους. Δεν υπάρχει ίσως άλλο είδος ζώου, που να διώχθηκε αλλά και ταυτόχρονα να λατρεύτηκε τόσο πολύ από τον άνθρωπο, όσο η γάτα. Ξεκίνησε την πορεία της κοντά στον άνθρωπο ως ζώο εργασίας, εξαιτίας της έμφυτης ικανότητας της στο κυνήγι, αλλά και της αρπακτικής της δεινότητας. Χρησιμοποιήθηκε για το ψάρεμα, το κυνήγι, αλλά και για τον έλεγχο των μεγάλων πληθυσμών των ποντικών και των τρωκτικών που μάστιζαν τις παρόχθιες περιοχές του Νείλου στην Αρχαία Αίγυπτο. Στη συνέχεια, η γάτα έγινε αντικείμενο λατρείας και σήμερα είναι, μαζί με τον σκύλο, τα πιο δημοφιλή ζώα συντροφιάς.


Γάτες και Γατόφιλοι
Είναι ζώο έξυπτο, χαριτωμένο και φιλικό. Έχει χαρακτήρα λιγότερο υπάκουο και περισσότερο ανεξάρτητο από τον σκύλο και γι' αυτό δεν εκπαιδεύεται τόσο έυκολα όσο αυτός. Είναι από τα λίγα ζώα με τόσο ανεπτυγμένες αισθήσεις. Δεν χάνει ποτέ τον προσανατολισμό της. Εκμεταλλεύεται, για να προσανατολιστεί, τη θέση του ήλιου και το μαγνητικό πεδίο της γης. Η γάτα έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται, κατά ανεξήγητο ακόμα τρόπο, τις μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης, έναν επικείμενο σεισμό, αλλά και τον επικείμενο γυρισμό ενός αγαπημένου προσώπου.
Οι άνθρωποι που συμβιώνουν με τις γάτες είναι άτομα αυθόρμητα, ρομαντικά, λατρεύουν την ομορφιά, την πολυτέλεια (όπως π.χ. οι φίλοι των περσικών γατών), ίσως είναι όμως και τύποι μοναχικοί ή και απαιτητικοί, ή άτομα που γοητεύονται από τα παραμύθια και τους μύθους, αγαπούν την ηρεμία και τον στοχασμό (όπως π.χ. οι φίλοι της γάτας της Βιρμανίας). Οι λόγοι που παίρνουν οι άνθρωποι γάτες στο σπίτι τους σήμερα, και ειδικά στις μεγαλουπόλεις, είναι η ανάγκη τους να έρθουν πιο κοντά στην Φύση αλλα και το γεγονός ότι τους έλκει η ανεξαρτησία της γάτας, η καθαριότητα της και ο χαρακτήρας της γενικότερα.
Οι άνθρωποι που συμβιώνουν με μια γάτα συνήθως δεν έχουν και πολύ χρόνο στη διάθεση τους για την περιποίηση και την φροντίδα της. Εξάλλου, κάποιος που ζει με μια γάτα σπίτι του δεν χρειάζεται να κάνει καθημερινά πάρα πολλά πράγματα. Αρκεί να της προσφέρει μια γωνιά ενός δωματίου του σπιτιού του, στην οποία θα τοποθετήσει ειδικά μπολάκια με το φαγητό, το νερό, καθώς και τη λεκάνη με την άμμο υγιεινής, για την τουαλέτα της. Καλό θα ήταν να υπάρχει και ένα μπολ με λίγο χορτάρι για τις διατροφικές της συνήθειες της, όπως και μικρά παιχνίδια για να παίζει.
Σχετικά με τη διατροφή της, η καλύτερη πρόταση από κτηνιατρικής πλευράς, ευκολίας, οικονομίας, αλλά κυρίως υγείας για την γάτα, είναι η ξηρά τροφή και, ως δεύτερη επιλογή, η κονσέρβα. Οι βιομηχανοποιημένες αυτές τροφές περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτείνες, υδατάνθρακες, λίπος, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα, τα οποία έχει ανάγκη η γάτα ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας της.


Η υγεία της γάτας
Εκτός από τη διατροφή, καθένας που φροντίζει μια γάτα έχει υποχρέωση να μεριμνά και για την υγεία της. Οφείλει να επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κτηνίατρο για τον ετήσιο εμβολιασμό, αποπαρασίτωση και εξωπαρασίτωση της γάτας του. Οι εμβολιασμοί δίνουν στη γάτα ανοσία - άμυνα κατά σοβαρών και συνήθως θανατηφόροων γι'αυτήν νοσημάτων όπως η ρινοτραχείτιδα, η παλλευκοπενία, η καλυκοίωση, η χλαμυδίωση, η λοιμώδης περιτονίτιδα, η λευχαιμία και η λύσσα. Με την αποπαρασίτωση η γάτα προστατεύεται από εντερικά παράσιτα όπως π.χ. οι νηματέλμινθες, οι ασκαρίδες και οι ταινίες, ενώ με την εξωπαρασίτωση από έντομα και εξωπαράσιτα όπως οι ψύλλοι και οι ψείρες, ειδικά σε χώρες με έυκρατο κλίμα, π.χ. η Ελλάδα, όπου ευνοείται η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός τους. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά εξωπαραϊτοκτόνα προιόντα σε διάφορες μορφές spray, αμπούλες ή σκόνες, η χρήση των οποίων θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, για τους τακτικούς προληπτικούς εξωπαρασιτισμούς.


Η στείρωση 

Η στείρωση της γάτας αποτελεί θέμα κεφαλαιώδους σημασίας τόσο για την υγεία της όσο και για την αρμονική συμβίωσή μας με αυτήν. Η στείρωση στη γάτα, τόσο στη θηλυκή όσο και στην αρσενική, καλό είναι να γίνεται μετά την ενήβωσή τους, δηλαδή, μετά τον έβδομο μήνα της ζωής τους, έτσι ώστε να έχουν αναπτυχθεί σωματικά. Οι λόγοι που συνίσταται η στείρωση στη γάτα ειναι η πρόληψη σοβαρών νοσημάτων όπως η ανοσοποιητική ανεπάρκεια, η λευχαιμία, η πυομήτρα (για το θηλυκό) και οι τραυματισμοί - έλκη (όπως π.χ. του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού) στα αρσενικά, κυρίως, κατά την διεκδίκηση των θηλυκών με άλλα αρσενικά. Σπουδαιότατος, βεβαίως λόγος για την στείρωση των γατιών αποτελεί και ο έλεγχος και η λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια τώρα, ιδίως στις πόλεις.



Ενέργεια και εκτόνωση

Τελειώνοντας, επισημαίνω την "ενέργεια" και τον "ηλεκτρισμό" που παίρνουμε από την επαφή με τα ζώα, τη στιγμή που τα χαιδεύουμε. Η επαφή αυτή λειτουργεί ως εκτόνωση του νευρικού μας συστήματος, καθώς το χέρι μας κινείται χαλαρωμένο, αργά, πάνω στη ράχη τους. Σ' αυτήν τη ράχη αφήνουμε για λίγες στιγμές, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, όλες τις σκοτούρες και τους εκνευρισμούς μας και απελευθερωμένοι νιώθουμε πάλι τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε κάθε καινούργια δυσκολία. Αν ήξεραν όλοι οι άνθρωποι πόση ανάγκη έχουμε να ζούμε κοντά στη Φύση! Και τα ζώα είναι η Φύση. Μας συνδέουν με τις δυνάμεις της, με τα μυστικά της, με την ομορφιά της, με την αλήθεια της. Μέσα από αυτά αντλούμε πάλι την ενέργεια που χάνουμε, ζώντας κλεισμένοι στα διαμερίσματα-κουτιά των πόλεων. Γι' αυτό και οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να έχουν φυτά και ζώα στο σπίτι τους, παρά οι άνθρωποι της υπαίθρου. (cura-animalis.gr)




Φωτογραφίες: Μαρία - Γωγώ Ραγκούση στην περιοχή Λεύκες Πάρος

2 σχόλια:

  1. Μπράβο. Εξαιρετικές φωτογραφίες και πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνω απ' όλα βάλτε μια γάτα στην καρδιά σας!
    Σήφης Νιαρρρρ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή