Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Γατο-ιστορίες: μύθοι και πραγματικότητα



Υπάρχουν πολλοί μύθοι που θέλουν αυτό το εκλεπτυσμένο, γεμάτο χάρη αιλουροειδές, να κατέχει σημαντική θέση στις ανθρώπινες κοινωνίες του παρελθόντος. Στην αρχαία Αίγυπτο ,οι γάτες αντιμετωπίζονταν ως ιερές . Όταν μια γατούλα πέθαινε στο σπίτι που ζούσε ,όλα τα μέλη της οικογένειας υποχρεούνταν να την πενθήσουν και συχνά ως ένδειξη πένθους ξύριζαν τα φρύδια τους! Οι 'Αιγύπτιες' γατούλες μετά τον θάνατό τους, ταριχεύονταν και θάβονταν μέσα σε μικρές ψάθινες θήκες σε μεγάλα κοιμητήρια γατών. Υπήρχε ακόμη και ναός λατρείας της γάτας, όπου κάθε άνοιξη μαζεύονταν χιλιάδες άνθρωποι για να παρακολουθήσουν τις τελετές προς τιμήν της γατίσιας θεάς 'Μπαστέτ' .Από πολλούς θεωρήθηκαν παγανιστικές ,ήταν όμως πολύ δημοφιλείς και διήρκησαν σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια!  Λαμβάνοντας υπ' όψιν αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως, φαίνεται πως η γάτα είχε ήδη εξημερωθεί πριν από 3.500 χρόνια. Τόσο το μικρό της μέγεθος ,όσο και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ,την έκαναν λιγότερο χρήσιμη στον 'πρώτο άνθρωπο-κυνηγό', συγκριτικά με τον σκύλο.  Ίσως αυτή ήταν η αιτία που η εξημέρωση και η χρησιμοποίησή της από τον άνθρωπο ως οικόσιτο ζώο άργησε λίγο. Μπαίνοντας στην εποχή όπου ο άνθρωπος άρχισε να επωφελείται τη γη και να την καλλιεργεί, ήρθε αντιμέτωπος με ένα μεγάλο πρόβλημα: τα τρωκτικά. Οι αποθήκες τροφίμων που κατασκεύαζε για να φυλάξει τα προϊόντα της σοδειάς του, έγιναν ένα ατέλειωτο 'φαγοπότι' για τα τρωκτικά ,τα οποία εκείνη την εποχή ήταν και φορέας πολλών επιδημιών!



Παρατηρώντας λοιπόν τις συνήθειες της άγριας γάτας να κυνηγά και να τρέφεται με τρωκτικά αποφάσισε να τη βάλει στο 'παιχνίδι'. Από τότε η γάτα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των ανθρώπινων κοινωνιών και μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο 'ποντικο-εξολοθρευτή'! Η ζωή τους βέβαια δεν ήταν και τόσο 'ρόδινη'! Λέγεται πως τον Μεσαίωνα ,οι γάτες κυνηγήθηκαν πολύ ,ίσως γιατί θεωρήθηκαν από πολλούς παγανιστικά κατάλοιπα του παρελθόντος ,από την εποχή των Αιγυπτίων. Ευτυχώς όμως κατάφεραν να αντέξουν στο χρόνο και μας συντροφεύουν μέχρι σήμερα!


Γιατί οι γάτες είναι χαδιάρες;

Η αλήθεια είναι πως από όλα τα κατοικίδια, η γάτα είναι η πιο απαιτητική στα χάδια. Μια γατούλα δεν μεγαλώνει ποτέ! Συμπεριφέρεται σαν μικρό γατάκι ακόμη και όταν ενηλικιώνεται. Η έντονη ανάγκη της για χάδια πηγάζει από τη μητρική φροντίδα. Είναι ένα κατάλοιπο της παιδικής ηλικίας που η μαμά-γάτα γλείφει, καθαρίζει, προστατεύει τα μικρά της.



Γιατί η γάτα "κυλιέται" στο πάτωμα όταν μας βλέπει;

Για τη γάτα μια τέτοια στάση που αφήνει εκτεθειμένη την κοιλιά της, καθισμένη ανάσκελα , είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Στη φύση η γάτα δύσκολα θα πάρει μια τέτοια θέση γιατί την κάνει πολύ ευάλωτη. Με αυτόν τον τρόπο μας δείχνει την έντονα φιλική της διάθεση και μας καλεί να την χαϊδέψουμε στο πιο ευάλωτο μέρος του σώματός της, την κοιλιά της.



Πηγή: www.iefimerida.gr
Φωτογραφίες: Μαρία - Γωγώ Ραγκούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου