Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Υιοθετώντας μία ενήλικη γάτα



Τι θέλετε από μία γάτα;
Οι γάτες μπορούν να προσφέρουν αγάπη, συντροφιά, συναισθηματική υποστήριξη και να ενισχύσουν το αίσθημα ότι κάποιος σας έχει ανάγκη, ειδικότερα σε άτομα τα οποία ζουν μόνα τους. Τα παιδιά μπορούν να νιώσουν ότι έχουν ένα πιστό φίλο με τον οποίο μπορούν να μοιράζονται όλα τα μυστικά τους ενώ παράλληλα αποκτούν  ευθύνες για την φροντίδα κάποιου άλλου έμβιου όντος. Το να ζείτε με κατοικίδια είναι πολύ καλό για την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία.


 Σε τι είδους περιβάλλον ζείτε;
Ζείτε σε έναν κεντρικό δρόμο ή σε μία πολυκατοικία; Αν ναι, τότε μία γάτα με ήρεμη ιδιοσυγκρασία ή ήδη μαθημένη να ζει σε διαμέρισμα,  θα ήταν η κατάλληλη επιλογή. Αντίθετα, εάν ζείτε σε μία αγροτική περιοχή, μπορείτε να επιλέξετε μία γάτα περισσότερο ανεξάρτητη. Γάτες οι οποίες έχουν συνηθίσει να “περιπολούν” μεγάλες εκτάσεις θα μισούσαν να βρεθούν κλεισμένες σε ένα διαμέρισμα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αντίστοιχα, γάτες οι οποίες έχουν συνηθίσει να μένουν μέσα είναι πολύ πιθανόν  μην τολμήσουν να βγουν έξω από το σπίτι, ακόμα και με μία πόρτα ανοιχτή.


Πόσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε;
 Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μας έχει ως συνέπεια να περνάμε πολλές ώρες μακριά από το σπίτι μας. Οι γάτες είναι συνήθως ικανές να προσαρμοστούν σε αυτό τον τρόπο ζωής, ειδικά εάν έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν έξω. Επίσης, οι γάτες θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την παρέα μίας άλλης γάτας καθώς εσείς θα απουσιάζετε από το σπίτι. Γιατί λοιπόν να μην σκεφτείτε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε δύο γάτες ταυτοχρόνως- πόσο μάλλον δύο που ήδη γνωρίζονται και συμπαθούν η μία την άλλη; Είναι απολύτως απαραίτητο να παρέχετε την παρέα μίας άλλης γάτας στις γάτες που ζουν σε εσωτερικό χώρο παρά να περιμένετε από αυτές να ζουν το περισσότερο χρόνο μόνες στο σπίτι.


Έχετε άλλα κατοικίδια στο σπίτι;
Η γάτα από την φύση της είναι ένα ζώο μοναχικό. Παρ όλα αυτά, πολλές γάτες μπορούν να αναπτύξουν ισχυρές κοινωνικές σχέσεις με άλλες γάτες, ανθρώπους ή ακόμα και σκύλους, αρκεί να μην έχουν κάποια  προηγούμενη δυσάρεστη εμπειρία. Αν έχετε ήδη ένα σκύλο ή σκοπεύετε να αποκτήσετε έναν, είναι καλό να διαλέξετε μία γάτα που έχει ήδη ζήσει αρμονικά με κάποιον.



Έχετε τα οικονομικά μέσα να αναθρέψετε μία γάτα;
Βεβαιωθείτε ότι έχετε σκεφτεί όλα τα κόστη διατροφής μίας γάτας καθώς και τα κόστη μίας τακτικής κτηνιατρικής αγωγής όπως εμβολιασμοί, αντιπαρασιτικές θεραπείες και ετήσιοι έλεγχοι. Επίσης, θα χρειαστεί να αγοράσετε μπωλάκια φαγητού, κρεβάτι, δοχείο άμμου υγιεινής, άμμο υγιεινής, αξεσουάρ περιποίησης και παιχνίδια τα οποία μάλιστα χρήζουν τακτικής αντικατάστασης.

Κείμενo: http://www.purina.gr
Φωτογραφίες: Mαρία Γωγω Ραγκούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου