Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η στείρωση είναι μια σοφή απόφαση


Η στείρωση είναι μια σοφή απόφαση

Η στείρωση είναι μια χειρουργική επέμβαση, που περιλαμβάνει την αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων της γάτας (αρσενικής ή θηλυκής).
Όλοι οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες παίρνουν την απόφαση να στειρώσουν τις γάτες τους, για να τους εξασφαλίσουν την μελλοντική υγεία τους και για να αποφύγουν προβλήματα συμπεριφοράς.
  
  

Τα πλεονεκτήματα για τις αρσενικές γάτες
Το πιό σημαντικό πλεονέκτημα της στείρωσης του αρσενικού είναι ο περιορισμός του αριθμού των ανεπιθύνητων γατιών που μπορεί να φέρει στη ζωή.Επίσης, η στείρωση θα περιορίσει την σεξουαλική του συμπεριφορά και τα προβλήματα που πηγάζουν απο αυτή.Θα περιορίσει την τάση του να φεύγει απο το σπίτι για να αναζητήσει θηλυκές, τους καυγάδες με τους υπόλοιπους αρσενικούς για την κυριαρχία σε μια περιοχή καθώς και το μαρκάρισμα του χώρου με ούρο (spraying).Η σεξουαλική συμπεριφορά του αρσενικού τον κάνει ευάλωτο σε τραυματισμούς, ατυχήματα στο δρόμο και μετάδοση ασθενειών απο άλλα αδέσποτα ζώα.

Τα πλεονεκτήματα για τις θυληκές γάτες
Εάν δεν θέλετε η γάτα σας να αποκτήσει γατάκια, η χειρουργική στείρωση είναι η μόνη σωστή επιλογή.Η στείρωση των θυληκών είναι μια ευαίσθητη και ηθικά απόφαση, αν σκεφτούμαι πώς κάθε χρόνο γεννιούνται εκατοντάδες ανεπιθύμητα γατάκια, που καταλήγουν αδέσποτα και ταλαιπωρημένα στο δρόμο.Επιλέον η στείρωση περιορίζει ή και εξηαλείφει κάποια προβλήματα υγείας που συνδέονται με το αναπαραγωγικό, όπως η φλεγμονή της μήτρας ή οι όγκοι των μαστών.Τέλος, μια στειρωμένη γάτα είναι πιό ήρεμη αλλα και πιό ευχάριστη στη συμβίωση αφού σταματά την ενοχλητική συμπεριφορά που εκδηλώνεται τις περιόδους του οίστρου, που αναζητά αρσενικό. 


Τι είναι η στείρωση
Η στείρωση είναι μια επέμβαση κατα την οποία αφαιρούνται τα εσωτερικά γεννητικά όργανα της γάτας υπο γενική αναισθησία.Σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της γάτας, ο κτηνίατρος μπορεί να αποφασίσει να την κρατήσει για παρακολούθηση για λίγες μέρες μετά την επέμβαση.Συνήθως όμως μπορείτε να την πάρετε σπίτι σας αμέσως μετά την επέμβαση. Μετά την επέμβαση, οι θηλυκές γάτες έχουν μια ουλή στο σημείο της επέμβασης, η οποία εξαφανίζεται μετά απο κάποιο διάστημα.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για τη στείρωση
Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για το πότε θα πρέπει να στειρώσετε τη γάτα σας.Οι περισσότεροι κτηνίατροι προτιμούν να στειρώνουν τις γάτες πρίν εκδηλωθεί ο πρώτος οίστρος, δηλ. στους 5-6 μήνες ηλικίας.Αν πάλι προτιμάτε να αφήσετε τη γάτα σας να γεννήσει μια φορά προτού τη στειρώσετε θα πρέπει να περιμένετε μέχρις ότου σταματήσει ο θηλασμός και τα μικρά απογαλακτιστούν.


Υπάρχουν κίνδυνοι κατα τη στείρωση ;
Οι κίνδυνοι για την υγεία μιας γάτας που αναπράγει είναι κατα πολύ μεγαλύτεροι απο τους κινδύνους της αναισθησίας ή της χειρουργικής επέμβασης.

Μύθοι σχετικά με τη στείρωση

Η στείρωση θα αλλάξει την προσωπικότητα του γάτου μου.ΨΕΜΑ
Η στείρωση θα περιορίσει την σεξουαλική συμπεριφορά του αρσενικού καθώς και την τάση του να μαρκάρει την περιοχή του με ούρα.Επίσης, μπορεί να μειώσει την επιθετικότητα του ζώου.όμως η προσωπικότητα του ζώου στο σύνολό της δεν επηρεάζεται αφού εξαρτάται απο την γενετική καταβολή αλλά και την δική σας συμπεριφορά.



Οι γάτες πρέπει να γεννήσουν έστω μια φορά προτού στειρωθούν.ΨΕΜΑ
Η στείρωση μιας γάτας πρίν την εκδηλωση του πρώτου οίστρου απομακρύνει την πιθανότητα εμφάνισης όγκου στους μαστούς, πράγμα που δεν συμβαίνει εάν έχει προηγηθεί μία ή περισσότερες γέννες.

Οι αρσενικοί δεν είναι απαραίτητο να στειρώνονται.ΨΕΜΑ
Η στείρωση βοηθά στον έλεγχο της επιθετικότητας και περιορίζει την τάση για περιπλάνηση, προστατεύοντας έτσι τους γάτους απο ατυχήματα, τραυματισμούς και ασθένειες και βοηθώντας τους να ζήσουν περισσότερα χρόνια, γεμάτα υγεία.


Κείμενο: Πανελλήνιος Σύλλογος "Οι φίλοι της Γάτας" 
Φωτογραφίες: Μαρία-Γωγώ Ραγκούση

1 σχόλιο:

  1. "Αν πάλι προτιμάτε ν αφήσετε τη γάτα σας να γεννήσει μια φορά πριν τη στειρώσετε......" ??!!?? Να μην προτιμάτε. Στειρώσετε τη γάτα σας προτού ζευγαρώσει, προτού γεννήσει, προτού βρεθειτε με γατάκια που δεν ξέρετε τί να τα κάνετε.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή