Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Οι γάτες φέρνουν τύχη




Οι γάτες έχουν συνδεθεί με το μυστήριο, τη μαγεία και την τύχη. Υπάρχουν πολλά πιστεύω και προλήψεις αναφορικά με τις γάτες:


Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι οι γάτες διώχνουν το διάβολο. Γιʼ αυτό και σε πολλά σπίτια στη Γαλλία θα δείτε μια κεραμική γάτα στην στέγη.
Μία άλλη προκατάληψη των Γάλλων λέει ότι αν δούνε μία μαύρη γάτα σε διασταύρωση πέντε δρόμων, όποιος την ακολουθήσει θα βρει ένα θησαυρό.
Μία σκοτσέζικη παροιμία λέει ότι αν μία μαύρη γάτα φτάσει στο σπίτι σας θα σας χαρίσει μακροζωία.


Στη Δυτική Ευρώπη όταν μία γάτα γλύφει τα αυτιά της σημαίνει ότι έρχεται βροχή σε λίγη ώρα. Σε μερικές χώρες για το ίδιο γεγονός πιστεύουν ότι η οικογένεια θα είναι τυχερή.
Στη Μεγάλη Βρετανία και στην Αυστραλία πιστεύουν ότι αν μία μαύρη γάτα διασχίσει το δρόμο τότε σημαίνει ότι κάτι καλο θα συμβεί ή καλοτυχία θα υπάρχει στη ζωή αυτού που την είδε.
Στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες βοηθούν στη θεραπεία από διάφορες αρρώστιες και ιδιαίτερα στα παιδιά.


Οι Σκανδιναβοί προσφέρουν μαύρα γατάκια για γαμήλιο δώρο σαν σύμβολο τύχης και αιώνιας αγάπης.
Στην αρχαία Αίγυπτο αν κάποιος σκότωνε γάτα η τιμωρία ήταν ο θάνατος. Οι Αιγύπτιοι πιστεύουν ότι οι γάτες κρατάνε το ήλιο στα μάτια τους κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Στην Κίνα όλες οι γάτες θεωρούνται σύμβολα τύχης και χαράς. Πιστεύουν ότι το βλέμμα της γάτας διώχνει το κακό πνεύμα του διαβόλου.

Φωτογραφίες: Μαρία-Γωγώ Ραγκούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου